Powered By Blogger

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Μεγάλη κλοπή δεδομένων μέσω PS3

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα περίπου 77 εκατομμυρίων χρηστών του Ιντερνετ εκλάπησαν από χάκερ σε μια από τις μεγαλύτερες «ηλεκτρονικές κλοπές» της ιστορίας, μέσω του PlayStation Network της Sony.
Οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν δεδομένα εκατομμυρίων online χρηστών του PlayStation, με αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσει το δίκτυο και να βρίσκεται σε διαδικασία επείγουσας ενημέρωσης των πελατών των της προκειμένου να λάβουν γνώση ότι πιθανόν το όνομα, η διεύθυνση, η ημερομηνία γέννησης, οι κωδικοί πρόσβασης και οι ερωτήσεις ασφαλείας που έχουν καταχωρήσει, να έχουν κλαπεί.
Σφοδρότατη κριτική και πτώση μετοχών 2% ... υπέστη η Sony επειδή καθυστέρησε να ενημερώση για την εισβολή των χάκερ στο δίκτυό της.
Σφοδρότατη κριτική και πτώση μετοχών 2% ... υπέστη η Sony επειδή καθυστέρησε να ενημερώση για την εισβολή των χάκερ στο δίκτυό της.
Επίσης η Sony ομολόγησε ότι οι χάκερ πιθανόν να κατάφεραν να αποσπάσουν πληροφορίες για τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούν οι online χρήστες του PlayStation. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε την ηλεκτρονική εισβολή στο PlayStation Network στις 19 Απριλίου, αλλά η ανακοίνωση του γεγονότος έγινε μια εβδομάδα αργότερα.
Με καθυστέρηση η γνωστοποίηση
Εκπρόσωπος της Sony δήλωσε ότι χρειάστηκαν «αρκετές μέρες ερευνών» μετά την εισβολή ώστε η εταιρεία να διαπιστώσει ότι πράγματι είχαν κλαπεί δεδομένα πελατών της, θέλοντας να απαντήσει στις εντονότατες διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν για την καθυστέρηση ενημέρωσης των καταναλωτών.
Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την κλοπή δεδομένων που αφορούν σε πιστωτικές κάρτες, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο.
Το δίκτυο της Sony άρχισε να λειτουργεί το 2006 και προσφέρει παιχνίδια, μουσική και ταινίες σε όσους διαθέτους τις κονσόλες του PlayStation. Μέχρι τις 20 Μαρτίου 2011 είχε καταμετρημένους 77 εκατομμύρια χρήστες, με το 90% από αυτούς στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.
Συναγερμός για την «κυβερνο - ασφάλεια»
Εκπρόσωπος της εταιρείας «κυβερνο - ασφάλειας», Sophos, έκανε λόγο για «καταστροφή από πλευράς δημοσίων σχέσεων» για τη Sony, ενώ δεν απέκλεισε οι χάκερ να αξιοποιήσουν τα στοιχεία (ιδίως τους κλεμμένους κωδικούς) για να κάνουν παραβιάσεις και σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, με το σκεπτικό ότι οι χρήστες μπορεί να χρησιμοποιούν ίδιους κωδικούς σε παραπάνω από μια online υπηρεσίες.
Στέλεχος της Sony ανέφερε ότι ένα μέρος των υπηρεσιών θα επαναλειτουργήσουν μέσα σε μια εβδομάδα.
Το Playstation Network και η μουσική υπηρεσία Qriocrity παραμένουν εκτός λειτουργίας από τις 20 Απριλίου και οι τεχνικοί της εταιρίας προσπαθούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές άμυνες του δικτύου.
Η Sony έκανε γνωστό ότι ανέθεσε σε μια εξωτερική εταιρεία, σύμβουλο κυβερνο-ασφάλειας, να διερευνήσει ακριβώς αυτό το ζήτημα.
Πλήγμα τη χειρότερη στιγμή
Η παραβίαση της ασφάλειας του δικτύου - η οποία εκτιμάται ότι έγινε στο διάστημα 17 έως 19 Απριλίου - αποτελεί πλήγμα για τη Sony, η οποία μόλις ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει τους δικούς της υπολογιστές - ταμπλέτες για να ανταγωνιστεί το iPad της Apple και «ποντάρει» στις δυνατότητες και υπηρεσίες του Playstation Network για να δελεάσει τους καταναλωτές να αγοράσουν τα νέα tablet PCs της.
Ακόμη, μέχρι το τέλος του 2011, η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια νέα φορητή παιγνιδο-μηχανή, το Next Generation Portable.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου